پخش زنده
امروز: -
دولت اوباما از زمان آغاز اجرای برجام فقط سعی کرده است تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کند.
این سخن بدان معناست که واشنگتن از زمان آغاز اجرای برجام نه تنها گامی در جهت رفع تحریمها برنداشته بلکه با بهانهسازیهای مختلف سعی داشته تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع نماید.در این باره تازهترین بهانه، آزماش موشکی ایران است که در فضای رسانهای آمریکا مغایر با قطعنامه 2231 نشان داده میشود تا دستاویزی برای اعمال تحریمهای جدید علیه ایران فراهم گردد. در این زمینه "جاش ارنست"، سخنگوی کاخ سفید با تاکید براینکه «تحریمهای عمده تجاری علیه ایران همچنان به قوت خود باقیست» به تحریمها اخیر امریکا علیه ایران اشاره کرده و گفته: «واشنگتن در خصوص مقابله با برنامه موشکی ایران بسیار جدی است». وضع قانون صدور روادید آمریکا هم نمونه دیگری است که برای سفر هیئتهای خارجی به ایران مانع ایجاد کرده است.
بر این اساس، سیاست تحریمی آمریکا نه تنها با تعهدات آمریکا مندرج در برجام مغایرت دارد بلکه نشان میدهد که استفاده ابزاری از اقتصاد و تجارت برای پیشبرد سیاست خارجی همچنان در دستور کار ساکنان کاخ سفید قرار دارد. از همینرو اوباما، بازگشت ایران به اقتصاد جهانی را زمانبر خوانده به طوری که با گذشت بیش از دو ماه از اجرای برجام در همچنان روی پاشنهی فشارها و تحریمها علیه ایران میچرخد.
در این میان جمهوریخواهان و لابیهای صهیونیست در آمریکا هم کماکان بر ادامه سیاست یکجانبهگرایی در استفاده از قدرت اقتصادی آمریکا و تحریمها برای پیشبرد سیاست خارجی اصرار میورزند.
در این خصوص "جنیفر روبین" از نئو محافظهکاران مشهور آمریکایی و تحلیلگر و ستون نویس واشنگتن پست طی یادداشتی در پایگاه اینترنتی این روزنامه نوشت: «دسترسی ایران به نظام بانکی آمریکا نه تنها در زمره تعهدات آمریکا در برجام نیست، بلکه دولت اوباما پیشتر قول داد این دسترسی محقق نخواهد شد. اگر دولت گمان کرده چنین حرکتی از دیدهها پنهان می ماند، به شدت اشتباه کرده است».
ادامه همین سیاست موجب شده تا پیامدهای اقتصادی اجرای برجام برای ایران تنها بر روی کاغذ باقی بماند و در عمل هم آمریکا از انجام دادن تعهدات خود شانه خالی کند.
در این باره از جمله رئیس جمهور اتریش در مصاحبه اخیر خود با خبرنگار صدا و سیما در وین با بیان اینکه «هنوز همه تحریمهای ضد ایرانی برداشته نشده است»، گفت: «در مورد سوئیفت باید بگویم که هنوز در این زمینه مذاکراتی در جریان است تا آنجا که من میدانم اروپا نیز به تنهایی نمی تواند چنین کند بلکه این جامعه بینالمللی است که باید این موضوع را مورد رسیدگی قرار دهد. در این زمینه آمریکا نیز نقش آفرین است».
مخلص کلام اینکه بحث تحریمها و سازوکار برگشتپذیری آن به گونهای است که مهر تائیدی بر اقدامات یکجانبهگرایانه آمریکا میزند. البته شواهد نقض برجام تنها به این موارد خلاصه نمی شود. پایگاه اینترنتی کاخ سفید هم به نقل از جاش ارنست نوشت که: «نگرانیهای ما درباره حمایت ایران از تروریسم، نقض مستمر حقوق انسانی مردم این کشور، ادامه توسعه برنامه موشکهای بالستیک و ادامه تهدید علیه نزدیک ترین متحد آمریکا یعنی اسرائیل، باعث شده واشنگتن برای انزوای ایران بکوشد».
نکته اینجاست که اجرای
تعهدات مالی آمریکا در برجام به مسائل و سیاستهای منطقهای و غیرمرتبط با برجام گره
زده شده است. در این باره روزنامه "وال استریت ژورنال" در مطلبی به قلم
"مارک دوبوویتز" مینویسد: «اروپاییها در حال اجازه دادن به بانکهای ایرانی
به منظور پیوستن دوباره به سوئیفت هستند.
این تصمیم آنهاست اما تا زمانی که جامعه اطلاعاتی آمریکا تائید نکند بانکهای ایرانی تامین مالی گروههای تروریستی از قبیل حزبالله و حماس را متوقف نکنند، کنگره با دسترسی ایران به نظام مالی آمریکا مخالفت خواهد کرد».
از دیگر مسائل غیرمرتبط با برجام، مسائل داخلی ایران از جمله مسئله حقوق بشر است که هرازگاهی دستمایه محافل سیاسی و رسانهای غرب برای تحت فشار گذاشتن جمهوری اسلامی ایران قرار میگیرد.
..............................................................................................
بررسی و تحلیل/ مصطفی عبدلی