فضای دیجیتال؛ فرصتی برای ارتقاء آگاهی مردم
مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران: فضای دیجیتال امروزه یک فرصت است، هرچند در کنار هر فرصتی آسیب هم وجود دارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمد خدادی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما درباره مطبوعات؛ کارکردها و آسیب ها افزود: امروزه فضای رسانه ها از جریان سنتی به سمت دیجیتال می رود و روز به روز فضای دیجیتال به دلیل محتوا خودش را غالب می کند.
وی ادامه داد: شاید در گذشته این موضوع جدی گرفته نمی شد اما امروز به یک باور و مشارکت تبدیل شده و بستر خود را فراهم می کند.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا گفت: البته ما در این محیط عقب ماندگی داریم و خیلی دیر شروع کرده ایم و رسانه های ما خیلی دیر این فضا را شناختند و در واقع تغییر این فضای سنتی به نو را دیر متوجه شدند.
خدادی افزود: تنها صنعتی که در اختیار عموم مردم قرار گرفته همین رسانه است و هر فردی که یک تلفن هوشمند در اختیار داشته باشد از این صنعت برخوردار است.
وی گفت: البته این یک فرصت است، اگر درست استفاده شود حتماً سطح آگاهی مردم را بالا می برد و دانایی را ارتقاء می دهد اما در کنار هر فرصتی آسیب نیز وجود دارد و آسیب آن نیز می تواند جدی و حتی کشنده باشد.
خدادی با بیان اینکه ما آرام آرام این اتفاقی که افتاده آنرا درک می کنیم، افزود: جریان رسانه ای در شبکه های اجتماعی سیال است و زمان و مکان نمی شناسد اما رسانه های مکتوب در یک ساعتی شروع و تا یک ساعتی نیز کارشان تمام می شود.
وی ادامه داد: البته ما هر وقت استفاده صحیحی از یک امکانی کردیم تبدیل به یک فرصت شده است به ویژه که این فضای دیجیتال امروزه انقلابی به پا کرده و فرصت های بسیاری در همه زمینه ها فراهم کرده است، ضمن اینکه انحصار را شکسته است.
مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی در ادامه به سرعت در اطلاع رسانی و دسترسی به منابع و حجم خبر اشاره کرد و گفت: باید دید در گذشته چه میزان خبر تولید می شد و حجم انبوه این اطلاعات چقدر بود و اکنون چه میزان است.
خدادی ادامه داد: خبر در گذشته گران بود و دسترسی به اطلاعات نیز محدود.
وی گفت: البته منبع خبر برای نشر خبر خیلی مهم است که اکنون با این فضای جدید، مهم نیست و در واقع مهمترین نقدی هم که به این فضا وارد می شود همین است.
خدادی افزود: صحت خبر به هر چیزی باید اولویت داشته باشد و من از روزی که به خبرگزاری جمهوری اسلامی آمدم اعلام کردم که سرعت را فدای صحت کنید و اگر از خبری اطمینان ندارید منتشر نکنید.
وی درباره نقد صحبت های رئیس جمهور درباره مطبوعات افزود: ما اگر به سمت پویایی می خواهیم برویم باید آستانه تحمل خود را بالا ببریم.
مدیرعامل خبرگزاری ایرنا گفت: امروز رئیس جمهور دیدگاهی را مطرح کرد که جامعه به آن نیاز دارد و برای اینکه جامعه ما امن باشد و فضای امن در جامعه ایجاد کنیم این دیدگاه مطرح شد.
خدادی ادامه داد: کسی مخالف نقد دلسوزانه نیست اما مشکل ما در نوع نقد است، بین نقد و تخریب تفاوت وجود دارد.
وی در ادامه گفت: بعضاً در رسانه ها دروغ هایی گفته می شود که اعتماد مردم از بین می رود ضمن اینکه باید دید چند مورد شکایت دولت را تا کنون از رسانه ها به نسبت حجم مطالب منتشره داشته ایم.
خدادی ادامه داد: کسی نمی تواند منکر نقد شود و در واقع امروز رئیس جمهور به تخریب حمله کرده نه به رسانه.
وی گفت: ضمن اینکه نمایشگاه مطبوعات فرصتی برای آسیب شناسانه است و رئیس جمهور دلسوز مردم ایران و افکار عمومی است و علاقه مند به توسعه است.
مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی افزود: البته رسانه های ما امروز سیاسی هستند و کمتر تخصصی هستند یعنی در واقع از 30 روز 25 روزش به مسائل سیاسی اختصاص دارد چون مسئولان ما نیز نسبت به مسائل سیاسی بیشتر صحبت می کنند و مسائل سیاسی بیشتر از مسائل دیگر است.
مدیرمسئول روزنامه جوان هم در این برنامه گفت: محاسن کار فضای دیجیتال خیلی بیشتر از معایب آن است.
عبدالله گنجی افزود: اعتقاد دارم شبکه های مجازی رسانه های ما و حتی صدا و سیما را مدیریت می کنند.
وی به بحث فراگیری رسانه های مکتوب اشاره کرد و گفت: وقتی خبر در فضای مجازی سر ریز می شود وارد رسانه های مکتوب می شود که مشکل ساز می شود چون این خبرها بدون مسئولیت (منبع) است، البته محاسن این فضا بیشتر از معایب آن است.
گنجی افزود: ازجمله اینکه روزنامه ای در نهایت پنج هزار تیراژ می تواند منتشر شود اما یک خبر در فضای مجازی 100 هزار انتشار پیدا می کند.
وی گفت: همچنین یکی از محاسن فضای مجازی اختصار نویسی است، البته خلاصه نویسی معایبی نیز دارد چون خبر ناقص است و مخاطب، آن را با ذهنیت خودش کامل می کند.
مدیرمسئول روزنامه جوان در ادامه با بیان اینکه در فضای مجازی دسترسی به اطلاعات سیال است افزود: البته دقت رسانه های مجازی کم است.
گنجی در ادامه به نقد رسانه های مکتوب اشاره کرد و گفت: 90 درصد شکایت ها (رسانه های مکتوب) مبنایی ندارد و بی حساب و کتاب است و آنجاهایی که بحث تخریب مطرح می شود در واقع تخریب نیست.
وی درباره صحبت های امروز رئیس جمهور در نقد رسانه ها نیز گفت: امروز آغاز نمایشگاه مطبوعات بود، رسانه ها میهمان دولت هستند اما همان ابتدا به ساکن به رسانه ها حمله می شود.
گنجی ادامه داد: در فضای عمومی این قطب بندی زیبنده دولت نیست، این در حالی است که دولت از ابتدا گفته است فضای نقد باید باز باشد.
مدیرمسئول روزنامه جوان گفت: فکر می کنم با این فضایی که رئیس جمهور حاکم کرد شروع نمایشگاه مطبوعات، شروع خوبی نبود و این آرامشی که می توانست در نمایشگاه حاصل شود از همان ابتدای کار با این برخورد، آرامش از بین رفت و این برخورد زیبنده نبود.
مدیرعامل خبرگزاری ایسنا هم در ارتباط تلفنی با برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما گفت: وظیفه ما اطلاع رسانی است و ما باید مردم را آگاه کنیم و آگاه سازی برای ما امنیت و پیشرفت می آورد.
علی متقیان افزود: نقد صادقانه ارزشمند است اما نقدی که صفر و صدی باشد نقد نیست تخریب است.
وی با بیان اینکه وظیفه رسانه تخریب نیست، گفت: اگر رسانه امین باشد، نقدش صادقانه و ارزشمند است، وظیفه رسانه اطلاع رسانی و آگاه سازی است.
متقیان درباره نقد رئیس جمهور به رسانه ها در افتتاحیه نمایشگاه مطبوعات نیز افزود: رئیس جمهور امروز با مطالعه و حساب شده سخن گفتند و ایشان امنیت را به رسانه ها نسبت دادند ضمن اینکه اصحاب رسانه امنیت آفرین هستند.
وی گفت: جامعه نیاز به وحدت دارد و رسانه باید وحدت آفرین، امنیت و عزت آفرین باشد.
مدیرعامل خبرگزاری ایسنا افزود: ضمن اینکه تصویب نظام رسانه ای مژده ای بود که رئیس جمهور امروز دادند. همچنین در این برنامه عبدالله عبداللهی دبیر سیاسی خبرگزاری تسنیم در ارتباط تلفنی درباره نقد صحبت های رئیس جمهور به رسانه ها گفت: رسالت رسانه آگاهی بخشی است اما مشکل این است که رسانه ها دوگانه هایی که وجود دارد را به مردم معرفی کند تا مردم خود انتخاب کنند.
وی افزود: دولت هنوز تکلیف خود را با رسانه ها مشخص نکرده است و باید رسانه حق محور نیز جایگاهی داشته باشد، اکنون دولت به رسانه نگاه ابزاری دارد و اگر رسانه ای در راستای منویاتش بود، رسانة خوبی است.