رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: از آقای آمانو خواستم براساس آنچه در سوگندنامه فعالیت مدیرکل آژانس آمده است بتواند بدون سمت گیری، دیدگاههایش را کاملا مستقل و فنی ارائه دهد.
علی اکبر صالحی پس از دیدار با آمانو در نشست خبری مشترک گفت: این چندمین بار است که با مدیرکل آژانس دیدار داشتم و چندمین بار است که آقای آمانو به ایران سفر کرده اما این بار به درخواست خود به تهران آمده است.
وی افزود: با توجه به اهمیت موضوع برجام و شرایط کنونی آن و نیز مسائلی که در امریکا روی می دهد مواضع و اقدامات رئیس جمهور این کشور شرایط حساسی ایجاد کرده و آقای آمانو علاقه مند است به سهم خود در این باره نقش آفرینی کند.
صالحی گفت: در دیدار با آقای آمانو صحبت های خوبی درباره مسائل مختلف و همکاری های دوجانبه داشتیم و ما از اینکه آژانس تاکنون توانسته است به طور مستقل با ارائه هشت گزارش التزام ایران را به تعهداتش خیلی صریح بیان کند اظهار رضایت کردیم .
رئیس سازمان انرژی اتمی ابراز امیدواری کرد آژانس بتواند به همین رویه ادامه دهد و گفت : هرچند ما می دانیم فشارهای سیاسی عموما بر نهادهای بین المللی به ویژه بر آژانس وجود دارد.
وی افزود: به ویژه در برهه کنونی و با توجه به موضع دولتمردان امریکا ، آژانس در شرایط حساس تری است اما از آقای آمانو خواستم مانند سابق طبق مسئولیت آژانس و آنچه در سوگندنامه مدیرکل آمده است بتواند بدون سمت گیری نظراتش را کاملا مستقل و فنی ارائه دهد.
صالحی گفت: آقای آمانو اکنون عازم دیدار با رئیس جمهور است که در این دیدار مسائل جدی تری بحث خواهد شد و او گزارشی به آقای روحانی ارائه خواهد کرد و در ادامه با آقای ظریف دیدار می کند.
وی افزود: در مجموع سفر آقای آمانو در برهه حساس کنونی پیام خاصی به همراه دارد و نقش آفرینی آژانس در این سفر کاملا روشن است و او عزمش را جزم کرده است که در خصوص حل و فصل مسائلی که مطرح شده است بتواند ایفای نقش کند.
بند T برجام شامل بازرسی های خاص نمی شود
رئیس سازمان انرژی اتمی تأکید کرد: بند T برجام شامل بازرسی های خاص نمی شود.
علی اکبر صالحی پس از دیدار مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در جمع خبرنگاران گفت: این شامل تعهدات داوطلبانه کشورمان است که به آن پایبند بوده ایم، درباره بند T برجام موضوع کاملاً روشن است که درباره آن با آژانس صحبت کرده ایم؛ آقای عراقچی هم مواضع کشورمان را در این باره صریحاً به آژانس اعلام کرد و ما نیز همان مواضع را داریم.
وی افزود: وقتی بند T تدوین می شد ملاحظات در آن دیده شد و توافقات انجام گرفت اما مانند هر بند دیگری که در برجام هست طرف مقابل متأسفانه می خواهد بنا بر خواست خودش آن را تفسیر کند. بندهای دیگری هم داریم که نمی خواهیم به آن بپردازیم اما طرف مقابل در پی تفسیرهای گوناگون از آن است.
صالحی گفت: به عنوان نمونه می گویند غروب آفتاب برجام را قبول ندارند و باید برای آن فکر دیگری کنند حال آنکه این مشکل خودشان است.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره تدابیر این سازمان برای مواجهه با نقض برجام اظهار داشت: ما می توانیم به غنی سازی تا حد 100 هزار سو برسیم و این توانمندی بالقوه ای است که وجود دارد گرچه علاقه مندیم که برجام ادامه یابد و طرف های مقابل نیز به تعهداتشان پایبند باشند تا ضرورتی نباشد که بخواهیم از سناریوهای مختلف برای روزی که برجام به هم بخورد استفاده کنیم.
وی افزود: یک اقدام دیگر این است که ما می توانیم چهار روزه در فردو غنی سازی 20 درصد را آغاز کنیم و این در حالی است که برخی می گویند فردو به سالن بسکتبال و فوتبال تبدیل شده است.
صالحی ابراز امیدواری کرد رسانه های داخلی با پیامی که مسئولان کشور می دهند همراه باشند و تشکیک نکنند که بخواهند با طرف خارجی همنوا باشند.
وی گفت: زمانی که غنی سازی 20 درصد را آغاز کردیم مسئول سازمان انرژی اتمی بودم آن زمان هم وقتی گفتیم که غنی سازی 20 درصدی می کنیم باز همین حرف ها گفته شد و آن را بلوف و دروغ دانستند در حالی که رآکتور تهران اکنون با 20 درصد خودمان اداره می شود.
صالحی افزود: ما به عنوان مسئول می دانیم حرفی که می زنیم نباید بدون پشتوانه باشد زیرا اعتبار جمهوری اسلامی مطرح است و مقام مسئول در جمهوری اسلامی نمی تواند سخن بدون پشتوانه بگوید، بر این اساس آنچه در بعد فنی بیان می کنیم یقین داشته باشید که کاملاً درست است.
رئیس سازمان انرژی اتمی بار دیگر هشدار داد: ما می توانیم چهار روزه بازگردیم و غنی سازی 20 درصد را از سر بگیریم اما تأکید می کنم که نمی خواهیم این کار را بکنیم، زیرا می خواهیم برجام ادامه داشته و استحکامش برقرار باشد و سعی نکنند آن را برهم بزنند که اگر به هم بخورد عواقب غیرقابل توصیف و پیش بینی در پی خواهد داشت.
وی گفت: اگر برجام به هم بخورد اصلاً، NPT زیر سؤال می رود و چگونه می تواند به عنوان معاهده ای بین المللی از استحکام لازم برخوردار باشد؟ و دیگر معاهدات بین المللی نیز زیر سؤال می رود و از این پس دیگر کسی نمی تواند به این معاهدات خیلی پایبند باشد.
صالحی همچنین در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا آقای آمانو حامل پیامی از مقامات فرانسه بود اظهار داشت: او صحبت هایی را که با رئیس جمهور فرانسه داشته است به ما منتقل کرد که صحبت های خوب و مثبتی بود و اعلام کرد که فرانسه واقعاً به پایداری برجام علاقه مند است و آن را اقدامی جدی می داند و البته از آن طرف هم از آژانس خواسته شده است که نقشش را با جدیت پیگیری کند.
وی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار ما درباره خواست شماری از سناتورهای امریکایی از آژانس برای تشدید فشارها بر ایران برای گسترش بازرسی ها از مراکز هسته ای و نظامی کشورمان تصریح کرد: ما موضوعی به نام بازرسی از مراکز نظامی نه در قرارداد پادمانی، نه در پروتکل الحاقی و نه در مفاد برجام نداریم بر این اساس بیهوده در این باره صحبت نکنیم و فضا و میدان برای باز شدن این مسائل را ندهیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درباره آخرین اقدامات برای تولید پیشران های هسته ای گفت: این طرح به خوبی پیش می رود و ما از مجلس شورای اسلامی متشکریم که بودجه نسبتاً خوبی را برای آن پیش بینی کرده است. خوشبختانه در تماس هایی که در روزهای اخیر با سازمان برنامه و بودجه داشتیم این سازمان نیز آمادگی اش را برای تأمین بودجه اعلام کرده است.
صالحی افزود: طبق دستور رئیس جمهور، مسئولیت اجرای این طرح بر عهده ماست که طرحی تحقیقاتی و بلندمدت است. تا به حال دو گزارش در این خصوص به مسئولان مافوق داده ایم و خوشبختانه گروه فنی لازم برای پیشبرد آن ایجاد شده و زیرساخت های فنی هم در حال ایجاد است. گرچه این کاری گسترده و پیچیده است اما به خوبی پیش می رود و اگر بودجه لازم تأمین شود و با همین شتاب پیش برویم بین 10 تا 15 سال دیگر به ثمر می رسد.