چرا پنس با برکناری ترامپ مخالفت کرد؟
به نظر می رسد مخالفت برخی جمهوری خواهان از جمله معاون رئیس جمهور امریکا با استفاده ازمتمم 25 قانون اساسی برای برکناری ترامپ با هدف مدیریت اوضاع و جلوگیری از به وجود آمدن جریان سوم و عمیق ترشدن شکاف اجتماعی در این کشور و همچنین حفظ پایگاه این حزب است.
پس از حوادث روز چهارشنبه ششم ژانویه که با حمله هواداران ترامپ به ساختمان کنگره و اشغال چند ساعته آن, جلسه تائید آرای الکترال رئیس جمهور منتخب مختل شد, ترامپ به شدت هم از طرف دمکوکراتها و هم هم حزبی های خود هدف حمله قرار گرفت و متهم شد که با قبول نکردن نتیجه انتخابات و ادعای تقلب در آن ودرخواست از هوادارانش برای برگزاری تظاهرات وجلوگیری از دزدیده شدن آرایشان در تحریک و حمله به کنگره نقش اصلی را داشته و به همین دلیل درخواست ها برای استیضاح یا عزل او بر اساس متمم 25 قانون اساسی امریکا به شدت به جریان افتاد.
روز پنجشنبه کمیته قضایی مجلس نمایندگان امریکا با متهم کردن ترامپ به اینکه نشان داده است که به حفاظت از دموکراسی و انجام وظایف ریاست جمهوری تمایلی ندارد از مایک پنس معاون او خواست با استفاده از متمم بیست و پنجم قانون اساسی برای حذف دونالد ترامپ از قدرت اقدام کند.
به گزارش منابع خبری، نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا نیز گفت اگر متمم 25 قانون اساسی برای عزل ترامپ فعال نشود, کنگره باید برای عزل ترامپ اقدام کند.
خبرگزاری رویترز نیز به نقل از چاک شومر رئیس اقلیت نمایندگان در کنگره گفت اگر مایک پنس و اعضای کابینه ترامپ «اقدام نکنند» کنگره باید برای استیضاح ترامپ تشکیل جلسه دهد.
اما با اینکه مایک پنس بر خلاف درخواست ترامپ در جلسه تشریفاتی کنگره بایدن را به عنوان رئیس جمهور معرفی کرد بر اساس گزارش روز پنجشنبه پایگاه خبری "بیزینس اینسایدر" با برکناری ترامپ طبق متمم 25 قانون اساسی آمریکا مخالفت کرده است
بر اساس گزارش این پایگاه خبری، پنس و تیمش نگران هستند که استفاده از این متمم ممکن است به ناآرامی و گسستگی بیشتر در آمریکا منجر شود. طبق متمم ۲۵ قانون اساسی آمریکا، درصورت عدم کفایت، ناتوانی یا مرگ رئیس جمهور آمریکا، اکثریت کابینه میتوانند به انتصاب معاون وی به عنوان رئیس جمهور رأی دهند.
در حالیکه کمتر از دو هفته به پایان حضور ترامپ در کاخ سفید نمانده است به نظر می رسد دموکراتها که در مجلس نمایندگان در حال حاضر در اقلیت هستند نتوانند استیضاح را عملی نمایند و بهترین راه خلع ترامپ از قدرت همان استفاده از متمم 25 قانون اساسی است که پنس و برخی دیگر از جمهوری خواهان از جمله لیندسی گراهام با این اقدام مخالفت کرده اند.
این ارزیابی وجود دارد که یکی از مهمترین دلایل مخالفت پنس با این اقدام, نگرانی از به وجود آمدن جریان سومی از راستگرایان افراطی به رهبری ترامپ در کنار دو حزب دموکرات و جمهوری خواه در امریکا باشد که در انتخابات اخیر هم هفتاد میلیون رای را از آن خود کرده است.
از طرفی این نگرانی از این جهت قابل اعتناست که ترامپ با وجود پذیرش شکست در انتخابات بار دیگر بر تقلب در انتخابات اصرار و به ادامه مبارزه پس از پایان کارش درکاخ سفید تاکید کرده است و با توجه به ویژگی های شخصی ترامپ که لایه های پنهان امریکا را آشکار کرده و توانسته جمع زیادی از مردم امریکا به ویژه سفیدپوستان نژادپرست و راستگرایان افراطی را با خود همراه سازد بعید نیست که او بتواند جریان ساز شده و سلطه دوحزب دموکرات و جمهوری خواه بر قدرت را به چالش بکشد به ویژه اینکه هم حزبی های خود را هم به خیانت به خود متهم می کند.
از سویی برکناری او چه بسا موجب از سرگیری شورش هواداران وی در مدت باقیمانده تا زمان تحویل قدرت به جوبایدن در بیستم ژانویه شود بر این اساس به نظر می رسد تلاش دولتمردان امریکایی بر این است که در مدت یاد شده با حفظ ترامپ در کاخ سفید و مدیریت اوضاع از شدت تنش ها نیز بکاهند اما در عمل امور با مدیریت پنس اداره شود.
هجمه یکپارچه و همسوی دو حزب دموکرات و جمهوری خواه به ترامپ و تخریب وجهه او و شکستن همه کاسه کوزه ها بر سر او نشان از همین نگرانی ها دارد. در کنار این فرصت سازی ها, به نظر می رسد موضع گیری رسانه ها و مقام های غربی نیز در تخریب وجهه هواداران ترامپ و توصیف آنها به اراذل و اوباش و تصویرسازی ها در این ارتباط و همچنین متهم کردن آنها به تروریستهای داخلی و همچنین محدود کردن ترامپ در دسترسی به استفاده از رسانه ها وشبکه های اجتماعی مانند توئیتر نیز با هدف مدیریت اوضاع صورت می گیرد.
با این حال به نظر می رسد این تلاش ها مثمرثمر نباشد و چالش های پیش روی امریکای پسا ترامپ فراتر از آن است که حتی با قربانی کردن ترامپ از بین برود به عنوان نمونه به اعتراض کاملا هریس معاون بایدن به نحوه برخورد پلیس با حمله کنندگان به کنگره اشاره می شود که گفت ما شاهد دو نظام قضایی مختلف هستیم، یکی به افراط گران اجازه می دهد به ساختمان کنگره حمله کنند و دیگری در تابستان گذشته شرکت کنندگان در اعتراضات مسالمت آمیز (منظور معترضان به نژادپرستی در آمریکا) را با شلیک گاز اشک آور هدف قرار می دهد.
و در واقع می توان در تائید این ارزیابی به پیام های توئیتری ریچارد هاس رئیس اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا در واکنش به تجمع هواداران ترامپ و حمله به کنگره اشاره کرد که نوشت: ما شاهد تصاویری بودیم که من هرگز تصور نمیکردم اینجا در پایتخت این کشور ببینم ولی در پایتخت دیگر کشورها چرا. هیچکس در جهان احتمالا دیگر شاهد احترام، ترس یا وابستگی به ما همچون گذشته نخواهد بود. اگر دوره پسا آمریکای تاریخ شروع باشد، به طور قطع آن همین امروز باشد.
او ادامه داد: در زمان خروج بنجامین فرانکلین از کنوانسیون قانون اساسی از او درباره نوع دولتی که بر سر آن توافق شد، سوالی پرسیدند. پاسخ این بود "یک جمهوری. البته اگر بتوانید آن را نگاه دارید." امروز از زمان جنگ داخلی کمتر از هر زمان دیگری مشخص شد که ما میتوانیم.
البته یکی دیگر از اهداف مخالفت پنس با عزل ترامپ می تواند به حفظ پایگاه حزب جمهوری خواه مرتبط باشد که ترامپ به نمایندگی از این حزب در انتخابات گذشته پیروز شد.
-----------------------------------------
رضا محمدمراد