خطیب نماز جمعه تهران:
اقتصاد دانش بنیان، راه برون رفت کشور از مشکلات
امام جمعه موقت تهران گفت: اقتصاد دانش بنیان و مدیریت دانش بنیان راه برون رفت کشور از مشکلات اقتصادی کنونی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ حجتالاسلام محمدحسن ابوترابیفرد در خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران، علم و فناوری و نوآوری را از مهمترین ارکان اقتدار هر نظام سیاسی دانست و افزود: جایگاه امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی زمینی اقتدار آفرین آن، محصول آراستگی این نهاد به مقوله علم و ایمان است.
خطیب نماز جمعه موقت تهران، با بیان اینکه علم مبتنی بر دانش خلق ثروت میکند، تصریح کرد: در حوزههایی که امروز نظام جمهوری اسلامی ایران در موقعیت اقتدار و ثبات قرار دارد، محصول گامهای استواری است که بر اساس دانش و علم برداشته شده است.
امام جمعه موقت تهران، افزود: بی تردید هر کشوری بر دانش و فناوری تکیه زد، عزت و اقتدار را از آنِ خودش کرده است.
وی اظهار کرد: اقتصاد دانش بنیان، سیستم اقتصادی است که در آن تولید کالا و خدمات عمدتا مبتنی بر فعالیتهای دانش محور است و دانش خلق ثروت میکند نه منابع طبیعی، نه کارگر و نیروی انسانی ساده؛ در این سیستم از نوآوریهای علمی و فنی برای خلق ثروت استفاده میشود نه از صادرات خام.
حجت الاسلام ابوترابی فرد در ادامه به شعار سال اشاره کرد و افزود: در اسلام نیز به اهمیت دانش به عنوان یک محور عزت و اقتدار آفرین اشاره و بر علم و ایمان در کنار هم تاکید شده است.
امام جمعه موقت تهران گفت: برای رسیدن به اقتصاد دانش بنیان، باید مدیران ارشد و میانی کشور نیز متحول شوند و نگاهشان بر همین اساس باشد، بنابراین اقتصاد دانش بنیان یک مساله بسیار مهمی است که مسئولان در مدیریت آن نقش محوری دارند، تا تولید به عنوان موتور محرک کشور بتواند هم پیشرفت کند و هم نیازهای جامعه را مبتنی بر فناوریهای روز پاسخگو باشد.
خطیب جمعه تهران افزود: هم اکنون ۴۰۰ هزار فارغ التحصیل دانشگاهها در شرکتهای دانش بنیان فعالیت میکنند که باید در چله دوم انقلاب از ظرفیت نیروی انسانی ماهر و متخصص برای اقتصاد دانش بنیان نگاه ویژه داشت تا نتایج آن در جامعه ملموس باشد.
حجت الاسلام ابوترابی فرد تاکید کرد: امروز بیش از همه روشن است که ثروت اصلی نیروی انسانی است نه منابع مادی، چراکه این نیروی انسانی ماهر و مسلط به فناوری میتواند خود تولید ثروت کند، البته در کشورهای به اصطلاح جهان سوم دانش تولید میشود، اما کمتر به فناوری منجر میشود، چراکه کشورهای به اصطلاح توسعه یافته در چنین شرایطی از این نیروها بهره برداری و فناوری آنها را به نفع خود به کار میگیرند.
امام جمعه موقت تهران گفت: خوشبختانه در کشور ما در این زمینه اقدامات بسیار مناسبی برای ارتباط بین دانش با فناوری صورت گرفته است که یکی از نمونههای بارز آن شهید مسعود علی محمدی در فناوری هستهای بود که همه مقاطع تحصیلی خود را در کشور گذراند و دستکم ۵۰ مقاله به نام خود در ISI ثبت کرد، بنابراین مسئولان هم در کشور باید تلاش کنند فاصله بین علم و دانش را به فناوری و تولید از هر زمان دیگری کوتاهتر کنند.
ایمان و عمل صالح ، مهمترین ویژگی مدیران نظام اسلامی
حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی فرد در خطبه اول نماز جمعه این هفته تهران که در دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به منشور حکمرانی حضرت علی (ع) گفت: در نظام حکمرانی دینی اندیشه سیاسی مترقی امام علی (ع) دو آرمان و هدف کلیدی در دستور حاکمان و مدیران ارشد و میانی نظام دینی قرار دارد.
حجت الاسلام ابوترابی فرد افزود: نخست توسعه انسانی، پاسخ به تمام نیازهای مادی و معنوی افراد جامعه و فراهم آوردن بستر رشد و تعالی آنان به سوی قله های کمال انسانی است، این مهمترین هدف در نظام اسلامی است.
خطیب نماز جمعه تهران تصریح کرد: آرمان دوم؛ ساخت یک کشور مدرن با بهترین زیرساخت های اقتصادی که راه را برای رفاه عمومی و رشد و تعالی جامعه در ابعاد مختلف هموار می کند.
امام جمعه موقت تهران افزود: به طور کلی هر نظام سیاسی برای ماندگاری و ثبات نیازمند ارکان هشتگانه ای است که در کلام امیر (ع) به آن اشاره شده است.
وی ادامه داد: در نهج البلاغه در فرازهای گوناگون بحث مهم و شایسته سالاری یعنی حضور و مشارکت مردم در شکل گیری نهادهای سیاسی، تصمیم سازی و رشد و تعالی جامعه مورد توجه قرار گرفته است و این کلام بلندی است برای تبیین جایگاه ملت در شکل گیری نظام سیاسی حتی با حضور شخصیتی همچون حضرت علی (ع).
ابوترابی فرد ادامه داد: مساله دوم شایسته سالاری است که در دستور کار خدای متعال، انبیا الهی و اولیای دین و تربیت یافتگان مکتب قران و اهل بیت پیامبر (ص) مورد تاکید قرار گرفته است.
خطیب نماز جمعه تهران با اشاره به انتخاب مالک اشتر از سوی حضرت علی (ع) به عنوان یکی از حاکمان حکومت اسلامی گفت: انتخاب مالک اشتر در حکومت علی یعنی شایستگان نقش اول را ایفا می کنند،م مسئولیت ها باید به دست شایسته ترین انسان ها سپرده شود، منتها در تفکر دینی شایسته سالاری با تعریفی که امروز از آن ارائه می شود، مقداری تفاوت وجود دارد.
وی گفت: در اندیشه دینی برای سطوح عالی مدیریت نخستین شاخص عدالت، تقوی ، شایستگی و آراستگی به خصائص والای انسانی است، انسان حفیض، امین، آراسته به عدالت، دوستداران ملت، خادمان ملت باید بر اریکه قدرت بنشینند نه دلباختگان به قدرت و مقام .
وی افزود: لذا حضرت امیر (ع) برای قرارگرفتن در جایگاه مدیریت و رهبری جامعه به دو اصل اشاره می کند.
خطیب جمعه تهران ادامه داد: مردم باید انسان های عالم، شایسته، وارسته ، مدافع از حقوق مردم را انتخاب کنند و این اصل در نظام دینی بسیار کلیدی و محوری است در دوران حکومت امام عصر (عج) این اصل کلیدی رمز اساسی تحول در کره خاکی است لذا حضرت امیر (ع) به شخصیتی در تراز مالک که می فرمایند مالک قله بلندی است که هیچ پرنده بلندپروازی نمی تواند بر فراز شخصیت او پرواز کند به چنین شخصیت استثنایی می فرمایند " مهمترین اصلی که باید بر آن مراقبت داشته باشید تقوای الهی است یعنی آراستگی به ایمان و عمل صالح.
ابوترابی فرد با بیان اینکه ایمان و عمل صالح مولد تقوا و تقوا محصول پیوند این دو اصل کلیدی است گفت: ایمان است که مسیر مستقیم و راه سعادت را فرا روی انسان تبیین می کند و امکان آراستگی به عمل صالح را فراهم می آورد و عمل صالح زمینه رشد و تعالی ایمان را فراهم می کند و محصول این دو گوهر گرانبها مقام تقواست.
امام جمعه موقت تهران افزود: لذا ماه مبارک رمضان ماه آراستگی به تقواست، زیرا ایمان با عمل صالحی به نام روزه گره می خورد، ایمان با قیام در دل شب و انس با قرآن پیوند می خورد و این پیوند جامعه را متحول می کند و راه را برای تقرب به خدای سبحان هموار می سازد، لذا در یک نظام دینی و اسلامی عدالت، دیانت، اخلاق، ایمان و عمل صالح مهمترین ویژگی مدیران آن نظام به ویژه مدیران ارشد و میانی نظام است.