پخش زنده
امروز: -
دعای صباح امیرالمؤمنین، به خط شهدخت قاجاری، از نادره بانوهای هنرمند دورة قاجار، «ام سلمه» دختر فتحعلیشاه و به فرمان «محمدتقی میرزا» نوشته شده است.
به گزارش خبرگزاری صداو سيما؛ ام سلمه دختر هشتم فتحعلی شاه قاجار، از مادری گرجی تبار که شیفته خطاطی و نیز علاقهمند به شاعری بود، از جمله معدود بانوان هنرمند دربار قاجار است. این بانوی خوشنویس به علت ارادتی که به اهل بیت علیهم السلام داشت ۳ بار دعای صباح را به زیبایی کتابت کرد. اين شهدخت قاجاری، به دستور پدر خوشنویسی را نزد چند استاد زبردست آموخت. مهمترین استادش آقا زینالعابدین اصفهانی بود. ام سلمه در سنین ۲۲، ۲۷ و ۳۹ سالگی این دعا را کتابت کرده است.
مجید فداییان کارشناس نسخههای خطی میگوید: ام سلمه، دعای صباح را روی کاغذ مرغوب و با مرکب الوان طلا و نقره کتابت کرده است. خوشنویسی با رنگهایی که از این فلزات سنگین و گرانقیمت به دست میآمده بسیار سخت بوده و به مهارت بالایی نیاز داشته که شاهزاده خانم به خوبی از پس آن برآمده است.
دعای صباح ام سلمه همچنین به آرایه تذهیب هم مزین شده است. دو نسخهای از این دعا در سال ۱۳۲۷ خورشیدی برای نگهداری در مجموعه کتابخانه و موزه ملک خریداری شده و هم اکنون در این مرکز نگهداری میشود.
دعای صباح، از حضرت امیرالمؤمنین علی (ع)، بعد از نماز صبح خوانده میشود.