پخش زنده
امروز: -
کاوشگر ناسا موسوم به «کنجکاوی» اخیراً تصویری را از حضور خود در مریخ به ثبت رسانده که چشمانداز این سیاره را در هنگام عبور نور خورشید از دو زمان صبح و عصر نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از لایو ساینس، مریخنورد کنجکاوی در تاریخ ۸ آوریل ۲۰۲۳ (۱۹ فروردینماه ۱۴۰۲)، یعنی ۳۷۹۴ روز مریخی پس از فرود در این سیاره، این تصویر را ثبت کرده است. ثبت این تصویر یکی از اولین کارهایی بود که کنجکاوی پس از خواب چندروزه خود انجام داد. طی مدت این خواب که از ۳ تا ۷ آوریل طول کشید، این کاوشگر ۱۸۰ بهروزرسانی دریافت کرد که مهمترین آنها باعث میشود سرعت پردازش تصاویر دوربین بالا برود و اصطکاک چرخها کاهش یابد.
تصویری که امروز منتشر شده، درواقع سراسرنمایی (پانوراما) از دو عکس است که به یکدیگر چسبانده شدهاند. یکی از این عکسها در صبح و دیگری در عصر تهیه شده است. ترکیب نور خورشید از دو زاویه مختلف تصویری را به وجود آورده است که نسبت به عکسهای استاندارد جزئیات بسیار بیشتری دارد.
«داگ الیسون»، مهندس آزمایشگاه پیشران جت ناسا که مسئولیت گروه واپایش دوربین کنجکاوی را بر عهده دارد، میگوید: «هرکسی که بوستانهای ملی را دیده باشد، میداند که تصویر یک چشمانداز در صبح و عصر با هم فرق میکند. ثبت تصویر از دو زمان در طول روز سایههای تاریکی را به وجود میآورد، چون نور درست مثل یک صفحهنمایش از دو سمت میآید؛ اما در اینجا خبری از نورهای صحنه نیست و با خود خورشید طرف هستیم.»
البته باید گفت که تصویر اصلی سیاهسفید بوده، اما توسط متخصصان رنگی شده است تا حالت صخرهها و آسمان ملموس باشد. این اولینباری نیست که کنجکاوی تصویری را به این شکل تهیه میکند. این کاوشگر در ماه نوامبر ۲۰۲۱ هم تصویری دو زمانه را تهیه کرده بود، اما جزئیات این عکس جدید بسیار بیشتر است. الیسون میگوید علت این تفاوت احتمالاً به این قضیه مربوط میشود که عکس حاضر در زمستان مریخ تهیه شده است؛ یعنی زمانی که غبار جوی کمتری وجود دارد.