پخش زنده
امروز: -
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی اعلام کرد در کنار توسعه کمی و کیفی دامهای کشور، نژادهای بومی به عنوان ذخایر ژنتیکی حفاظت خواهند شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حسن خمیس آبادی با اشاره به نقش اساسی گوشت قرمز در تامین نیازهای پروتئینی جامعه، اظهار داشت: در حال حاضر سالانه ۹۲۰ هزار تن گوشت قرمز در ایران تولید میشود که بیش از ۶۰ درصد آن از دامهای سنگین و کمتر از ۴۰ درصد نیز توسط دامهای سبک تامین میشود.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی با تاکید بر لزوم حفظ نژادهای بومی به عنوان ذخایر ژنتیکی کشور، به در دست اجرا بودن برنامههایی برای توسعه و ارتقا کیفی و کمی دامها اشاره کرد و افزود: در عرصههای مختلف صنعت دام، طیور و زنبورعسل چهار طرح کلان شامل گوشت قرمز، علوفه، لاین مرغ آرین، گوشت سفید و تخممرغ با هدف ارتقای بهرهوری و افزایش تولید محصولات حوزه دامی در دست اجراست.
وی با بیان اینکه برای تامین نیاز جامعه لازم است نژادهای تولیدکننده گوشت قرمز اصلاح شوند، گفت: در این زمینه تلاش میشود با روشهای علمی و آزموده شده و ترکیب نژادهای مختلف داخلی یا در صورت لزوم وارداتی، بهترین نژاد با بهره وری بالا به دست آید.
خمیس آبادی تامین نهادههای مورد نیاز این صنعت را در هموارتر شدن مسیر توسعه ضروری خواند و گفت: طرحهای مختلفی مانند تولید خوراک کامل برای تغذیه دام اجرا میشود که تمام مواد مغذی مورد نیاز دام در شرایط مختلف را در بر دارد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی افزود: بسیاری از مواد اولیه این جیره غذایی پیش از این به عنوان ضایعات نابود میشد، اما اکنون میتوان از این مواد به بهترین شکل استفاده کرد.
خمیس آبادی با بیان اینکه در حال حاضر حدود ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار راس دام سنگین و حدود ۶۲ میلیون راس دام سبک در کشور وجود دارد، اظهار داشت: برخی از این دامها برای صفاتی مانند تولید گوشت بیشتر یا دوقلوزایی اصلاح نژاد شده اند.
وی ایران را از از نظر ذخایر ژنتیکی دامی، غنی خواند و گفت: در کشور ما دستکم ۲۷ گونه دام سبک وجود دارد که متناسب با شرایط اقلیمی کشور در سراسر کشور پراکنده اند و ما تلاش میکنیم صفات برتر این گونهها را ارتقا دهیم.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی افزود: در مواردی با واردات نژادهای برتر گوشتی از خارج از کشور و تلفیق آنها با نژادهایی که قابلیت زیست در شرایط سخت را دارند، برای دستیابی به دامی مناسبتر تلاش شده است.
خمیس آبادی نژاد افشاری، شال و سنجانی را از نژادهای برتر گوشتی خواند و افزود: این نژادها قابلیت تولید روزانه ۳۵۰ گرم گوشت را دارند و علاوه بر آن، نژاد سنجانی ظرفیت تولید پشم بالایی نیز دارد، اما نژادهایی نیز وجود دارد که اگرچه گوشت کمتری تولید میکنند، اما خواصی مانند دوقلوزایی و یا توان زیست در مناطق خشک را دارا هستند.
وی تصریح کرد: موسسه تحقیقات علوم دامی تلاش میکند که بهترین صفات و مناسبترین خصوصیات را در نژادهای مختلف ارتقا دهد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم دامی بااشاره به تغییرات آب و هوایی سالهای اخیر، لزوم یافتن راهکارهایی برای تامین علوفه مورد نیاز دامها را ضروری خواند و گفت: استفاده از ضایعات کشاورزی برای تولید خوراک دام از طرحهایی است که این موسسه در نقاط مختلف کشور اجرا میکند.
خمیس آبادی ارتقاء نژاد مرغها برای تولید گوشت یا تخم مرغ بیشتر را از دیگر محورهای مهم برنامههای توسعهای موسسه تحقیقات علوم دامی کشور عنوان کرد.