• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۴۴۳۵۲۴
تاریخ انتشار: ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۱
اقتصادی » کشاورزی، روستا و عشایر

نگاهی به سرگذشت روستا‌ها پس از اصلاحات ارضی

نگاهی به سرگذشت روستا‌هایی که نقطه آغاز اصلاحات ارضی در دوران پهلوی بودند، بخوبی آثار و تبعات انقلابی‌ترین طرح اقتصادی دیکته شده به شاه را نمایان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، همزمان با گرامیداشت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، بازخوانی یکی از بزرگترین اقدامات رزیم پهلوی که آشکارا با تاکید و دخالت امریکا اجرا شد، به مثابه مشت نمونه خرواری از طرح‌های پرهیاهوی شاه به روشن‌تر شدن چهره واقعی حاکمان بر این سرزمین و فاصله سطح فکر و رویا‌های سراب گونه آنها با زندگی مردم و واقعیات میدانی جامعه کمک می‌کند.

طرح بزرگ اصلاحات اراضی که محمدرضا شاه آن را بزرگترین انقلابی که یک ملت در تاریخ خود می‌تواند تجربه کند، توصیف می‌کرد، به دلیل حجم تبلیغات انجام شده در پیش از انقلاب و نتایج آشکار آن در واقعیت، بدون مراجعه به آمار و ارقام نیز، سراب بودن تصویری که شاه از آن ارائه می‌کرد را ثابت می‌کند، اما نگاهی به سرگذشت روستا‌هایی که نقطه آغاز بخش‌هایی از اصلاحات اراضی بودند، به شکل آشکارتری تفاوت میان پندار‌های متکی به تشویق‌های امریکا با واقعیت میدانی کشورمان را نمایان می‌کند.

روستای داور آباد در آرادان سمنان همان مکانی است که در گزارش‌های تلویزیونی پیش از انقلاب، شاه را در حال اعطای اسناد اراضی کشاورزی به روستائیان نشان می‌دهد، اما با وجود پخش مکرر این تصاویر از تلویزیون‌های داخلی و خارجی، دیگر هرگز تصویر یا گزارشی از نتیجه این نمایش منتشر نشد؛ چراکه به گواهی تاریخ و اهالی روستا، در مدت کمی بعد از ۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۰ که محمدرضا شاه پهلوی اسناد زمین‌های زراعی را به کشاورزان تحویل داد، رونق تولید از این روستا رخت بربست و نه تنها انبار بزرگ غله روستا خالی و متروکه شد، بلکه تمامی ۴۴ نفری که در ظاهر صاحب زمین شده بودند، بیکار شده و اغلب، مهاجرت کردند.

نکته اینجا بود که زمین‌های این روستا، خالصه و متعلق به حکومت بود و این کشاورزان نسل اندر نسل روی این زمین‌ها کار کرده بودند، اما با اجرای اصلاحات اراضی و سند زدن زمین‌ها به نام کشاورزان، که در ظاهر و بر اساس تبلیغات اقدامی مثبت بود، در عمل تک تک کشاورزان دست از کشاورزی و تولید کشیدند؛ چراکه به اذعان محمدرضا شاه، کار کشاورزی و تولید سودی نداشت و معیشت روستائیان تامین نمی‌شد و بنابراین آنها طبق برنامه ریزی شاه، می‌بایست راهی شهر‌ها می‌شدند تا کارگر ساختمانی شوند و یا برای صنایع و کارخانجات حومه شهرها، نیروی کار باشند.

تشکیل شرکت‌های سهامی زراعی نیز که در تبلیغات آن دوره، ظاهری مطلوب داشت، در عمل به دلایل مختلفی مانند منطبق نبودن بر واقعیات اجتماعی و اقتصادی جامعه به شکست انجامید.

حتی شاه که زمانی خواهان مهاجرت روستائیان به شهر‌ها به منظور تامین نیروی کار کارخانجات بود و با تکیه بر توضیحات و تشویق‌های مشاوران امریکایی از آن استقبال می‌کرد، چند سال بعد پس از مواجه شدن کشور با معضلات متعدد ناشی از اجرای اصلاحات اراضی، آشکارا به نابودی کشاورزی اذعان کرد و گفت: مقدار زیادی از دهات ما مهاجرت می‌کنند به شهرها، چون درآمد کارگری شهری به قدری زیاد شده است که حتی برای پیدا کردن افرادی که مثلا زرد آلو از درخت بکنند یا گیلاس از درخت بکنند هم کم پیدا می‌شود و هم به قدری گران است که شاید کندن این میوه‌ها یا صرف نکند یا سر به سر تمام بشود.

پس از آنکه بخش فراوانی از تولید کننده‌های دیروز به مصرف کننده‌های حاشیه شهر‌ها تبدیل شدند، شاه از کمبود محصولات اساسی شکاست کرد و گفت: عامل بزرگ دیگری نیز جامعه ما را تهدید می‌کند که عبارت از کمبود مواد غذایی و خطر گرسنگی است! بهای کالا‌های اساسی نسبت به دو سال قبل به این قرار است؛ گندم سیصد و بیست درصد، شکر سیصد و هشت درصد، سیمان سیصد درصد!

امینی، نخست وزیر حامی اصلاحات اراضی از احتمال وقوع قحطی در ایران خبر داد و بختیار نیز چاره‌ای جز اذعان به آثار ویران کننده اصلاحات اراضی نداشت، اما این اعترافات دیرهنگام سودی برای هیچ یک از آنها نداشت و نارضایتی‌ها به اوج خود رسید و عبرت آموز اینکه؛ همان جمعیت کشاورزان مهاجر و دیگر روستاییان و مستضعفان، بدنه اصلی انقلابیون را ساختند و برای کندن ریشه‌های استضعاف و بازو‌های استعمار، پشت سر امام حرکت کردند.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز اسناد دیگری از آثار زیان بار طرح شکست خورده اصلاحات اراضی در دسترس قرار گرفت که بخشی از آن در قالب اسناد لانه جاسوسی امریکا منتشر شد.

اسناد بازیابی شده لانه جاسوسی امریکا نشان می‌دهد که کشاورزی ایران از پر اهمیت‌ترین بخش‌های تحت رصد جاسوسان و گزارشگران امریکایی مستقر در سفارت این کشور در تهران بوده که با پوشش دیپلمات، افسر، مشاور و وابسته اقتصادی، ریزترین جزئیات این بخش اقتصادی اجتماعی کشور را زیر نظر داشته و با اعمال نفوذ، عملکرد‌های مربوطه را در مسیر منافع امریکا هدایت می‌کردند.

از جمله نکات قابل توجه در گزارش‌های سفارت امریکا، اذعان به نمایشی بودن اقدامات رژیم پهلوی در زمینه توسعه کشاورزی و تظاهر شاه به علاقمندی به این موضوعات و همچنین شکست خوردن تقریبا همه طرح‌های بزرگ و پر هزینه در این زمینه، از جمله اصلاحات اراضی، راه اندازی سپاه دانش و تاسیس تعاونی‌ها و شرکت سهامی زراعی است.

در بخشی از گزارش وابسته کشاورزی سفارت امریکا که بر اساس شرح وظیفه تعیین شده در اسناد لانه جاسوسی، سوای جمع آوری اطلاعات و گزارشگری، حمایت از فروش محصولات کشاورزی آمریکایی در ایران و مشارکت در فعالیت‌های کمیسیون مشترک آمریکا و ایران را نیز بر عهده دارد، تصریح شده که: "ایران منابع نقدی افزایش یافته خود را برای تأمین بودجه واردات عظیم گندم، برنج، دانه‌های غذایی سویا، شکر، پنیر، گوشت و دیگر خوراکی‌های خارجی (فقط در مورد امریکا سالی نیم میلیارد دلار) مورد استفاده قرار می‌دهد، اما به هر صورت چنین روندی، تنها علائم را درمان می‌کند تا علل را و عزمی برای افزایش تولید داخلی نیست.

در جای دیگر یکی از گزارش‌های وابسته کشاورزی سفارت امریکا آمده است: سیستم تعاونی که ایران مقدار زیادی از امیدش را برای آینده روی آن گذاشته بود باوجود صرف هزینه هنگفت خوب عمل نکرده است. کریم گودرزی معاون اسبق تعاونی‌ها در وزارت تعاون و امور روستا‌ها به طور خصوصی تعاونی‌ها را یک شکست کامل توصیف کرد.

طبق گزارش گروه مطالعات انقلاب سفید، مقامات تعاونی‌ها به خوبی آموزش ندیده‌اند و نه آنها و نه اعضای آنها آگاه به مسؤلیت‌های سیستم تعاونی نیستند. آنها موفق به دادن کالا به اعضایشان با قیمت کمتر نبوده‌اند و همچنین هیچ گونه نفوذ و تاثیر قابل تشخیصی بر تورم سراسری نداشته‌اند و وظیفه بازاریابی خود را به خوبی انجام نداده‌اند.

تعاونی‌ها و شرکت‌های سهامی زارعی بیشتر توانایی خود را در به هم ریختن ساخت سنتی دهات و قرار دادن دهاتیان تحت هدایت و کنترل فزاینده دولت نشان داده‌اند تا در خدمت کردن به عنوان یک سیستم کشاورزی، وام دهی، و بازاریابی پیشرفته. شاید تاکنون تعاونی‌ها و و شرکت‌های سهامی زراعی بهترین نمونه از یک شکست عمده در طرح‌های اقتصادی ایران باشند؛ یک پیشنهاد خیالی از بالا که از طرف تمام سطوح دولت حمایت شده و یا به صورت شفاهی تأیید شده، به خاطر عدم هماهنگی و تفاهم، نقصان نیروی انسانی ماهر و عدم کفایت اداری، شدیدا ضربه خورده است.

همان طوری که در گزارش گروه تحقیق انقلاب سفید اشاره شده است، دولت آگاهی دارد که برنامه تعاونی هایش اشکالاتی دارد. برنامه تجدیدنظر شده پنجم شامل ۲۴ درصد افزایش در سرمایه‌های تخصیص داده شده به توسعه روستایی و ۹۸ درصد افزایش در مخارج کشاورزی برای قادر ساختن تعاونی‌ها برای خرید تولید خودشان می‌باشد، اما خیلی از کمبود‌هایی که تعاونی‌ها را دچار درسر می‌کنند به واسطه چیز‌هایی از قبیل کمبود پرسنل آموزش دیده مایل به کار و زندگی در مناطق روستایی ایجاد می‌شود و فقط به وسیله افزایش مخارج نمی‌توان این کمبود‌ها را محدود نمود. بنابر این مورد سؤال و تردید است که برنامه در کوتاه مدیریت به هدفهایش دست پیدا کند. "

اسناد لانه جاسوسی آمریکا دانشجویان مسلمان پیرو خط امام جلد: ۶ صفحه: ۷۴۲

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
صعود پسران کمتر از ۱۶ سال ایران به رقابت‌های جام آسیا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)