پخش زنده
امروز: -
در دیدار اخیر مقامهای اوگاندایی و ایرانی، بر اهمیت افزایش تعاملات تجاری و مستقیم بین دو کشور تاکید شد نماینده اوگاندا خواستار توسعه همکاریها و امضای تفاهمنامههای جدید برای بهرهبرداری از منافع مشترک شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب با حضور آقای محمدعلی دهقان دهنوی معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعه تجارت و آقای روامیراما برایت کانونتوره وزیر کشاورزی اوگاندا موضوع "همکاریهای اقتصادی ایران و آمریکا" را بررسی کرد.
مشروح گفتگوهای این برنامه را در ادامه می بینید:
مجری: در ابتدا حادثه جان باختن تعدادی از هموطنان عزیزمان را در بندر شهید رجایی بندرعباس تسلیت عرض میکنم و برای همه مصدومین و مجروحین این حادثه دلخراش آرزوی سلامتی دارم، اما میپردازیم به موضوع برنامه امشب، در سومین اجلاس همکاریهای اقتصادی ایران و آفریقا ۲۰ نفر از وزرای اقتصادی قاره آفریقا در تهران حضور پیدا کردند که حضور این تعداد وزیر به طور همزمان برای اولین بار در روابط ایران و آفریقا است که اتفاق افتاده، همچنین ۲۰ رئیس اتاق بازرگانی و ۴۳۰ تاجر از ۹۰۰ متقاضی برای حضور تایید شدند و در مجموع حدود ۵۰۰ نفر در این رویداد شرکت کردند که حضور همزمان ۲۰ وزیر در یک رویداد بسیار حائز اهمیت است. درباره اهمیت این اجلاس و اهمیت تجارت بین ایران و آفریقا، ظرفیتها و چالشهای پیش رو و راههای رفع آن در برنامه امشب گفتوگو میکنیم.
سوال: آقای دهقان روز اول اجلاس چطور گذشت؟ ارزیابی خودتان از سومین دوره اجلاس چیست؟
دهقان: من هم به سهم خودم حادثه دردناکی که اتفاق افتاد را خدمت همه هموطنان و بازماندگان این حادثه تسلیت عرض میکنم و آرزوی سلامتی برای مجروحین این حادثه دارم. امروز استقبال خیلی خوبی از اجلاس سوم همکاریهای ایران و آفریقا شد که اگر آمار دقیق را خدمت شما ارائه دهم ۱۷ وزیر و ۱۰ معاون وزیر به علاوه یک معاون نخست وزیر میهمانان ما در این همایش بودند و در کنار آن ۱۷ نفر روسای اتاقهای بازرگانی و تعداد قابل توجهی نزدیک به ۵۰۰ نفر هم مهمانانی بودند که در قالب هیئتهای تجاری مختلف از ۳۸ کشور آفریقای حضور داشتند، به تناسب این حضوری که نسبت به سال گذشته حضور خیلی گستردهتری بود برنامهها هم برنامههای خیلی خوب و در سطح بالایی برگزار شد.
امروز در افتتاحیه این اجلاس حضور همزمان آقای رئیس جمهور آقای پزشکیان و معاون اول محترم ایشان آقای عارف را داشتیم که در نوع خودش کم نظیر است. حالا حداقل من سراغ ندارم که هر دو بزرگوار در برنامهای همزمان شرکت کرده باشند و این یک جنبهاش برای نشان دادن اهمیت و استراتژیک بودن این موضوع برای کشور است و این پیام را دارد که ما برای توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در سطوح بالای کشور تصمیم استراتژیک داریم، برنامهریزی داریم و میخواهیم روی موضوع به شدت کار کنیم. علاوه بر مراسم افتتاحیه که با سخنرانیهایی همراه بود در قالب برگزاری ۵ پنل تخصصی هم موضوعات مربوط به حوزههای مختلف بحث و بررسی شد.
هم وزرا و معاونین وزرا از سمت کشور ما قابلیتها و ظرفیتهای حوزههای خودشان را تشریح کردند و هم در هر پنل یک یا دو میهمان از کشورهای آفریقایی متقابلاً موضوعات از سمت آفریقا را بیان کردند و گفتوگوهای خوبی شکل گرفت و در مجموع میتوانم بگویم که مراسم خوب توأم با پیشنهادها و ابتکارهای خیلی خوب و استقبال خیلی خوب از سمت میهمانان خارجی ما بود امیدوار هستم بتوانیم آنها را تا گرفتن نتایج دنبال کنیم.
سوال: دور سوم حالا با دور اول که غرب آفریقا بوده از دور دوم میشود کل آفریقا این تفاوت چشمگیر را داشته ولی دور سوم با دور دوم هم باز تفاوتهای چشمگیری جدا از رشدی که در میهمانها و حضورشان اتفاق افتاده تفاوتهای دیگری هم با هم داشته؟
دهقان: بله چندین تفاوت که میتوانم به آن اشاره کنم اولاً اینکه ما در این دوره تمرکز زیادی روی شناسایی میهمانان به خصوص در بخش تجاری داشتیم برای اینکه حتماً میهمانان ما میهمانانی باشند که دارای رزومه قوی و صاحب کسب و کارهایی باشند که پتانسیل توسعه همکارهای اقتصادی و تجارت بیشتر را داشته باشند، موضوع دیگر در برگزاری اجلاس و روزهای آتی خواهد بود که تمرکز زیادی روی مذاکرات بی تو بی داریم. بسترها و امکانات لازم برای شکلگیری مذاکرات بین تجار خودمان و تولید کنندههای خودمان با تجار آفریقایی را فراهم کردیم.
برای اینکه این مذاکرات است که نهایتاً آن نتیجهای که ما دنبال آن هستیم و در توسعه تجارت خودش را نشان میدهد میتواند در قالب آنها شکل بگیرد. علاوه بر آن امسال ما در ابتکاری جدید بخشی از برنامه را به استان اصفهان منتقل کردیم در واقع این برنامهای است که سالهای آینده هم در استانهای دیگر بتوانیم این کار را انجام دهیم. برای اینکه استانها هم بتوانند ظرفیتهای خودشان را نشان دهند و از این فرصتها بهرهبرداری کنند؛ بنابراین روز دهم، یازدهم و دوازدهم برنامههای بازدید صنعتی مذاکرات بی تو بی و نشستهای تخصصی در اصفهان دنبال خواهد شد که این هم برنامه جدیدی است که در قالب این اجلاس پیشبینی کردیم و امسال اجرا میکنیم.
سوال: آقای کانونتوره شما ظرفیتهای متقابل ایران و قاره آفریقا را چطور ارزیابی میکنید و برگزاری این اجلاسها چقدر میتواند به توسعه مناسبات تجاری و اقتصادی قاره آفریقا با ایران کمک کند؟
کانونتوره: این ظرفیت بسیار خوبی برای قاره آفریقا است به خاطر اینکه ما بسیار با هم تعاملاتی داریم که بخشی از آن غیر مستقیم است ولی کارهای مستقیم ما شامل فعالیتهایی میشود که در قاره آفریقا با ایران صورت میگیرد. میخواهم از طرف همکارانم برای این دیدارها و مذاکرات و از دولت جمهوری اسلامی ایران برای چنین کاری تشکر میکنم و فقط میخواهم یک نمونه از عدم تعادلی که بین تعاملات تجاری وجود دارد را برای شما بیان کنم.
ما در اوگاندا صادرات قهوه داریم و یکی از ۱۰ کشوری هستیم که در سطح جهان داریم قهوه را کشت و صادر میکنیم و در قاره آفریقا قیمت آن ۶ دلار است و وقتی به کشورهای دیگر صادر میشود قیمت آن تغییر میکند و به ۱۴ دلار حتی بالاتر میرسد؛ بنابراین اگر ما با هم ارتباط مستقیم داشته باشیم میتوانیم منافع و سود را بین دو طرف ایران و اوگاندا تقسیم کنیم. برای مثال دیگر میتوانم اشاره کنم به وسایل کشاورزی که در ایران است از سطح بسیار خوبی برخوردار است مثلاً ما تراکتور را وارد میکنیم و ماشین آلات دیگری را آن هم از طریق کشورهای دیگر و این باعث میشود که سطح قیمت بسیار بالاتر برود. گاهی بین ۳۵۰ تا ۶۰۰. بنابراین اگر ما با ایران به طور مستقیم تجارت داشته باشیم میتوانیم با قیمت بسیار عالی ماشین آلات کشاورزی را از ایران وارد کنیم به همین دلیل من برگزاری چنین رویدادهایی را بسیار خوب میبینم و از دولت ایران برای چنین اقدام و چنین قدمی که برداشتند تشکر میکنم.
سوال: آقای کانونتوره با وجود این ظرفیتها و استقبالی که هم از سمت کشورهای آفریقایی و هم از سمت جمهوری اسلامی ایران وجود دارد چرا تا الان حجم مبادلات تجاری بین ایران و قاره آفریقا آن میزانی که ظرفیتها اقتضا میکرده اتفاق نیفتاده، شما دلیل آن را چه میدانید؟
کانونتوره: این مسئلهای است که به ذهنیت کشورها برمیگردد و مسئله دوم محدودیتهایی است که وجود دارد. وقتی که روابط بین دو کشور مثلاً ایران و اوگاندا مستقیم باشد ما خیلی راحتتر میتوانیم تجارت کنیم و شاید علت دیگر این باشد که ما قبلاً موفق نبودیم تفاهمنامههایی را امضا کنیم که در این زمینه به ما یک راهکار مشخص بدهند.
ایران کشوری صنعتی در سطح بالا است و ما در قاره آفریقا به ماشین آلات خیلی احتیاج داریم به خاطر اینکه مثلاً در کشور اوگاندا ۸۰ درصد تجارتی که انجام میدهیم بر پایه کشاورزی است و احساس میکنم باید تجارت مستقیم بین دو کشور را افزایش دهیم. برای اینکه برای هر دو کشور منافع سرشاری دارد، الان لازم نیست به منافع اشاره کنم برای اینکه بسیار آشکارند. در این دو مورد مثالی که گفتم خودتان دیدید و میشود مثالهای بیشماری از این دست زد. برای مثال ما در کشور اوگاندا پنبه تولید میکنیم در سطح بسیار وسیع که ایران هم از خریداران این محصول است و مثلاً ما واکسن تولید نمیکنیم و میتوانیم واکسن را از ایران وارد کنیم و باید زیرساختهای بنا شود برای اینکه اوگاندا بتواند ۶۰ میلیون دوز واکسن از ایران وارد کند من میتوانم برای شما اینجا مثالهای بیشماری بزنم و این به نفع تجارت ایران هم است.
سوال: آقای دهقان از حجم ۱۵۰۰ میلیارد دلاری کشورهای آفریقایی سهم ایران تقریباً یک هزارم این عدد است. بین ۱ تا یک و نیم میلیارد دلار که ۳ درصد از حجم تجارت خارجی ما با کشورهای آفریقایی صادرات است و یک درصد هم واردات است. شما فکر میکنید چرا نتوانستهایم به میزان ظرفیتها و حداقل مناسبات سیاسی تجارتمان را با این کشورها توسعه بدهیم؟
دهقان: اول از جناب وزیر کشاورزی اوگاندا تشکر میکنم که مطالب خیلی خوبی را بیان کردند و بخشی از این مشکلات را به ما نشان دادند البته حضورشان در ایران را هم خیر مقدم عرض میکنم و این گفتوگوها است که میتواند مشکلات را روشن کند و برایشان راه حل پیدا کند. آن چیزی که الان وجود دارد حجم تجارت ما اصلاً قابل قبول نیست البته تبصرهای به آن قابل اضافه کردن است که بخشی از تجارت ما با آفریقا به صورت غیر مستقیم انجام میشود.
به خاطر هم نبود مسیرهای حمل و نقل مستقیم و هم بعضی مسائل ناشی از محدودیتهای بینالمللی، بخشی از تجارت، غیر مستقیم انجام میشود به خصوص از دو مسیر کشور امارات و کشور ترکیه این کار انجام میشود بخشی از تجارت ما. ولی حتی اگر آن عدد را هم اضافه کنیم باز به نسبت ظرفیتهایی که در آفریقا وجود دارد و از این طرف توانمندیهایی که در کشور ما وجود دارد واقعاً در مقابل تجارتی که با آفریقا امکان دارد داشته باشیم ناچیز است.
در حوزههای زیر ساختی به ویژه در دو حوزه حمل و نقل و در حوزه ارتباطات بانکی دچار ضعف زیادی هستیم مثلاً مسیرهای کشتیرانی لازم است متعدد و متنوع و به مقاصد مختلف وجود داشته باشند. در حال حاضر به جز دو مسیر کشتیرانی به سمت شمال و به سمت شرق آفریقا مسیر دیگری نداریم و این باعث میشود بخشی از کالای ما از مسیرهای کشتیرانی کشورهای دیگر مجبور باشند استفاده کنند و به خصوص وقتی که در آن مسیر کالای ما رقابت میکند با کالای آن کشوری که میخواهد کالای ما را حمل کند دچار مشکل میشویم. یک موضوع دیگر به دلیل تحریمها، ارتباطهای رسمی بانکی خوب وجود ندارد و این باعث میشود نقل و انتقال پول بین تجار به خوبی و به سهولت انجام پذیر نباشد. این هم به عنوان یک مانع خودش را نشان میدهد، اما برای هر دوی آنها راهکار وجود دارد یعنی هم ما میتوانیم مسیرهای کشتیرانیمان را تقویت کنیم و هم میتوانیم با ابتکارهایی که وجود دارد و در مورد کشورهای دیگر امتحان کردیم و جواب داده است.
بخشی از مشکلات ناشی از نبود شبکه نقد و انتقال رسمی را رفع کنیم شاید موضوعی که مهمتر از هر دوی اینها باشد عدم وجود شناخت کافی است. امروز وقتی آقای رئیس جمهور تشریف آوردند در اجلاس در حاشیه اجلاس به ما دستوری دادند و آن دستور مبتنی بر این بود که با هر کدام از کشورهای آفریقا روی زمینههای مشخصی که میتوانیم کار کنیم آنها را روشن کنیم و روی آنها کار کنیم. نباید خیلی کلی صحبت کنیم همیشه میگوییم امکان توسعه تجارت با آفریقا وجود دارد باید بنشینیم و دقیقاً مثلاً با کشور اوگاندا ببینیم این ظرفیتها کجا است. آقای وزیر اشاره کردند مثلاً ما میتوانیم قهوه را از اوگاندا تامین کنیم در مقابل میتوانیم تراکتور بدهیم. میتوانیم پنبه بگیریم و واکسن بدهیم و دهها مورد دیگری که وجود دارد باید در مورد هر یک از این کشورها متمرکز شویم و فضایی ایجاد کنیم که تجار و تولید کنندگان ما علاقمند به حضور باشند و به حضور و توسعه ظرفیتها تشویق شوند.
سوال: و ما بیشتر هم صادر کننده بودیم به کشورهای آفریقایی تا وارد کننده برخلاف اینکه در حوزه معدن، در حوزه کشاورزی آفریقا ظرفیتهای بینظیری دارد.
دهقان: واقعا اعتقاد داریم این تراز تجاری نامتوازن چیز خوبی نیست. ممکن است تصور شود خیلی خوب اکثراً صادر میکنیم و کمتر وارد میکنیم این اصلاً چیز خوبی نیست. تجارت پایدار احتیاج به توازن دارد و حتماً باید در بحث توسعه واردات خودمان از کشورهای آفریقایی هم کار کنیم. کالاهایی که آنها میتوانند برای ما تامین کنند، بخشی از نیازهای خودمان را از آنجا تامین کنیم. وقتی واردات ما توسعه پیدا کند بر اساس آن میتواند صادرات هم توسعه بیشتری پیدا کند و البته یک سری اقدامات حمایتی و زیرساختی دیگری هم نیاز داریم مثلاً در حوزه ضمانت صادرات بالاخره وقتی که تجار میخواهند وارد کشور جدیدی شوند تجارت را با یک مقصد جدید شکل بدهند، ریسکهایی در مقابلشان وجود دارد اینجا وظیفه دستگاههای اجرایی و دولت این است که در قالبهای مختلف مثل آن فعالیتی که در صندوق ضمانت صادرات انجام میشود و باید در مقصد آفریقا توسعه پیدا کند بتوانیم ریسک صادر کنندگان و وارد کنندگان خودمان را پوشش بدهیم و وقتی این کار را انجام دهیم آن وقت در طول زمان با استمرار این فرایند تجارت و اعتماد بین طرفین شکل میگیرد و بعد از مدتی ممکن است شما خیلی نیاز نداشته باشید که ریسکها را بردارید، چون وقتی تجار با هم کار میکنند و اعتماد شکل میگیرد خودشان میتوانند این مسیر را توسعه بدهند.
سوال: آقای کانونتوره، وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران امروز از ترسیم افق سالانه ۱۰ میلیارد دلاری توسعه مبادلات تجاری ایران و قاره آفریقا صحبت کردند، شما چقدر خوشبین هستید که این اتفاق بیفتد و از سمت آفریقا چه اقداماتی باید صورت بگیرد که این محقق شود و از سمت ایران چه اقداماتی فکر میکنید باید صورت بگیرد؟
کانونتوره: در ابتدا باید بگویم که این خیلی کم است در مقابل پتانسیلهایی که ما داریم. برای اینکه ما در آفریقا به دنبال تجارت آزاد هستیم و میخواهیم در سطح هر چقدر بالاتر این کار انجام شود، چون به نفع هر دو طرف است و در حال حاضر این فرصتها موجود هستند. گفتم در زمینه پتانسیلهایی که در صنعت کشاورزی است و امروز در کنفرانس من متوجه شدم خیلی بیشتر از آنچه که تصور میکردم ایران میتواند در زمینه محصولات پزشکی صادرات داشته باشد.
صنعت پزشکی شما بسیار پیشرفته است و ما وقتی میخواهیم در زمینه محصولات پزشکی خرید کنیم به دبی میرویم ولی ما میتوانیم این همکاری را با شما داشته باشیم اگر که ما بتوانیم سطح تجارت را بالا ببریم میتوانیم به جای کشورهای دیگر به ایران بیاییم ولی در ابتدا باید راهها و مسیرها باز شود. امروز آن چیزهایی را که در کنفرانس شنیدم با همکارانم و وزرای صنعت و معدن صحبت کردم و متوجه شدیم که پتانسیلهای بیشماری برای افزایش سطح تجارت وجود دارد.
در ایران ظرفیتهای موجود بسیار بالا است و در طرف آفریقا تقاضا بسیار زیاد است برای مثال ما در حال حاضر داریم مواد خام به اروپا صادر میکنیم و میتوانیم این فرصتهای سرمایهگذاری را در اختیار ایران قرار بدهیم اگر چنین اتفاقی بیفتد حتی این ۱۰ میلیارد که شما میفرمایید خیلی اندک است؛ بنابراین فکر میکنم آینده بسیار روشن است و ما فقط باید در این زمینه مذاکرات بیشتری داشته باشیم، چون میزان تجارت در حال حاضر نه به نفع ایران و نه به نفع آفریقا است.
سوال: تجار آفریقایی به ویژه تجار اوگاندایی آنها همین تمایل و رغبت را برای صادرات و واردات از مبدا و مقصد ایران به اوگاندا دارند؟ آیا شناخت کافی مثلاً از بازار ایران دارند؟ آیا این بستر از سمت دولت برای تجار از سمت اوگاندا فراهم شده یا مثلاً رایزن بازرگانی الان در سفارت شما در تهران فعال است؟
کانونتوره: بله تصمیمهای سیاسی و تصمیمهای اقتصادی مثل هم هستند وقتی دولتها تصمیم بگیرند ما میتوانیم چارچوبها را بنا کنیم برای اینکه این تجارت اتفاق بیفتد؛ بنابراین فکر میکنم اجلاس امروز چشم آفریقاییها را به روی این حقایق باز کرد و این زمینه را برای ایران فراهم کرد که بتواند با پتانسیلهای موجود در آفریقا آشنا شود.
سوال: آقای دهقان شاید ما تصور میکردیم با توجه به حجم مبادلات تجاریمان عدد ۱۰ میلیارد دلار عدد خیلی بزرگی است. الان آقای وزیر میگویند که اصلاً عددی نیست در حجم مبادلات تجاری ما، شما خوشبین هستید که خیلی زود این اتفاق خواهد افتاد؟
دهقان: آن چیزی که هدف گذاری شد امروز و اعلام شد هم در صحبتهای آقای عارف و هم در صحبتهای آقای اتابک برای این بود که ما به عدد ۱۰ میلیارد دلار سالانه برسیم آن هم در افق ۲۰۳۰. یعنی در بازه زمانی ۵ ساله به تجارت سالانه ۱۰ میلیارد دلار برسیم. در مقایسه با عدد موجود هدف بلند پروازانهای به نظر میآید. یعنی یک میلیارد دلار را تبدیل کردن به ۱۰ میلیارد دلار. ۱۰ برابر کردن هدف واقعاً بلند پروازانه است ولی قطعاً در مقایسه با ظرفیتهای موجود دست نیافتنی نیست. اما باید بگویم که احتیاج به خیلی کار دارد واقعاً اینطور نیست که ما بگوییم این هدف هدفی است که به راحتی به دست میآید. عرض کردم در حوزههای زیرساختی خیلی کار داریم که باید انجام دهیم. بخشی از این کارها حتی فرایندهای داخلی خودمان است و در آن نقاطی است که تجارت انجام میشود و بخشی از آن زیرساختهایی است که ما را به آفریقا متصل میکند و همینطور در مقابل شناخت ظرفیتها و فرصتها کارهای زیادی وجود دارد. واقعاً تجارت اینگونه نیست که به سرعت افزایش پیدا کند. من فکر میکنم اگر بتوانیم به این هدف برسیم کار خیلی خوبی انجام دادهایم و هدف ۱۰ برابر شدن را هم هدف خوبی میدانم که آن بلند پروازی و اشتیاق ما را نشان میدهد و هم از لحاظ اینکه بتوانیم با تلاش زیاد به آن برسیم هدف قابل قبولی میدانم. ولی باز اذعان میکنم همانطور که آقای وزیر هم گفتند ظرفیتها خیلی بیشتر از این است.
باید توجه داشته باشیم که چقدر از ظرفیتها را میتوانیم به دست بیاوریم وقتی شما وارد یک بازار خارجی میشوید به دست آوردن سهم بیشتر معنی آن این است که سهم یک نفر دیگر باید کمتر شود و همه کشورهای دیگر هم برای حفظ سهم خودشان و ارتقا خودشان تلاش بسیار زیادی میکنند. بخشی از کاری که ما داریم امروز انجام میدهیم برگزاری این اجلاس در راستای معرفی کردن فرصتهایی است که بهرهبرداری از آنها ممکن است تا سال بعد هم طول بکشد و از این جنس کارهای ترویجی باید خیلی بیشتر هم انجام شود تا بتوانیم به سمت این هدف نزدیک بشویم.
سوال: به هر حال این تجارت توسط تجار و بازرگانان اتفاق خواهد افتاد، آیا به اندازه کافی تجار و بازرگانان ما شناخت از بازار آفریقا دارند و این شناخت از سمت سازمان شما برای تجار اتفاق میافتد؟
دهقان: داریم تلاش خودمان را انجام میدهیم ولی اذعان میکنم واقعاً شناخت به اندازه کافی وجود ندارد. یک بخش آن بخش زیرساختی است و بخش دیگر به دلیل بعد مسافتی که وجود دارد و به دلیل هدفهایی که ممکن است برای تجار در دسترستر باشند مثلاً تجارت با کشورهای همسایه، هزینه حمل و نقل کمتری دارد رفت و آمد به آنجا هزینههای کمتری دارد و ممکن است باعث شود تجار ما نسبت به اهداف دورترمقداری غفلت کنند. وظیفه داریم اولاً اطلاعات، آگاهی و ترویج در این حوزه را افزایش بدهیم علاوه بر این اجلاس که برگزار میشود اعزام و پذیرش هیئتهای تجاری از آفریقا و به آفریقا را در دستور کار داریم که تقویت کنیم و الان هم وجود دارد. مراکز تجاری در کشورهای مختلف آفریقا مجوز به بخش خصوصی دادیم و آنها فعال هستند.
بخشی از برنامههای جنبی اجلاسمان را آن مراکز تجاری دارند برگزار میکنند و کمک میکنند به اینکه فرصتهای آنجا برای همه تجار شناخته شود. رایزن بازرگانی در چند کشور داریم میخواهیم تعداد آنها را افزایش دهیم و این قسمتی است که در حوزه سازمان توسعه تجارت انجام میشود و بقیه دستگاهها هم باید پای کار بیایند و کمک کنند تا بتوانیم به این هدف برسیم.
سوال: آقای کانونتوره جدا از بحث صادرات، واردات و تجارت در حوزه خدمات و کالا، اتفاقات دیگری هم راجع به آن دارد برنامهریزی میشود از جمله مثلاً احداث شهرکهای صنعتی و پالایشگاهها یا کشت فرا سرزمینی، راه اندازی خطوط کشتیرانی به جنوب، جنوب غرب آفریقا اینها را شما چقدر خوشبین هستید که میتواند کمک کند و شدنی است و متقابلاً از سمت شما در ایران یا از ایران در آفریقا میتواند اتفاق بیفتد و اینها چقدر میتواند به توسعه این حجم تجارت کمک کند؟
کانونتوره: من بسیار خوشبین هستم همان اول هم گفتم برای اینکه کارهایی که شما در ایران کردید بسیار پیشرفته است و شرکتهای ایرانی هیچ محدودیتی ندارند که بخواهند در قاره آفریقا خدمات ارائه کنند و وقتی هدف تجارت دو طرفه باشد میتوانیم هزینهها را کاهش دهیم و شرکتهای ایرانی میتوانند از این امکانات استفاده کنند بنابراین فکر میکنم در حال حاضر چیزی که لازم است این است که به چیزی که میگوییم عمل کنیم. در هر دو طرف تقاضا وجود دارد و خیلی آشکار است که ما از تجارت هر دو طرف سود میبریم و روسای هر دو کشور بیشتر صحبت کردند و مذاکراتی داشتند. در این زمینه که تجارت بین دو کشور هرچه بیشتر توسعه پیدا کند. در حال حاضر هم شرکتهایی داریم که به ما واکسن میدهند، وسایل کشاورزی میدهند و من به خاطر کار خودم بیشتر در این زمینه فکر میکنم که میتوانیم در مورد ماشین آلات کشاورزی همکاری را افزایش بدهیم و در زمینه خدمات پزشکی. هیچ علتی نمیبینم که وقتی ما میتوانیم محصولات با کیفیت را از ایران خریداری کنیم چرا از کشورهای دیگر محصولات گرانتر را وارد کنیم و هیچ دلیلی نمیبینم که وقتی زیرساخت آماده باشد ایران از کشور دیگری قهوه را وارد کند و من فکر میکنم چنین اجلاسی کمک میکند به اینکه تجار هر دو طرف با زمینههای فعالیت آشنا شوند، چون وقتی ما اطلاع داشته باشیم میدانیم که به دنبال چیزهایی که هستیم از کجا میتوانیم آنها را تهیه کنیم و میدانیم کجا میتوانیم با قیمت ارزانتر تهیه کنیم بنابراین به همین دلیل خیلی خوشبین هستم که چیزهایی که امروز صحبت شد بتواند عملی شود و وزرای هر دو کشور باید همه زمینهها را بررسی کنند برای اینکه تجارت را هرچه زودتر به سطح مورد نظر برسانیم.
سوال: آیا ما بخشهایی داریم که مکمل باشند بین ایران و آفریقا در حوزه تجارت یا بخشهایی که با هم رقیب باشند، فکر میکنید کجاها میتوانیم با هم، هم افزایی و مزیت ایجاد کنیم؟
کانونتوره: در این زمینه رقابتی وجود ندارد برای اینکه محصولات ایرانی از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند و همچنین بسیار از کشورهایی که ما در حال حاضر از آنها خریداری میکنیم ارزانتر هستند. بسیاری از تجار ما از زمینههای موجود در ایران اطلاع نداشتند و همینطور متوجه شدم ایرانیها هم در مورد آفریقا اطلاعات چندانی ندارند ولی الان دیدگاههای ما به هم نزدیک شده و با هم آشنا هستیم و منافع بسیار مهم است و ما در قاره آفریقا به صادرات به خصوص فناوری احتیاج داریم.
سوال: محورهایی که اشاره کردم احداث شهرکهای صنعتی، کشت فرا سرزمینی یا پالایشگاهها اینها الان چقدر جدی دارد دنبال میشود؟
دهقان: اینها بخش مهمی از همکاریها است که اتفاقاً خود این همکاریها میتواند تجارت را هم توسعه دهد. ما در حوزه انتقال دانش و آموزشهای فنی و حرفهای میتوانیم همکاریهای گستردهای با آفریقا داشته باشیم و این علاقمندی در سمت مقابل هم وجود دارد به دلیل کیفیت بالای خدماتی که واقعا در کشور ما به دلیل دانش بالا و تکنولوژی که داریم وجود دارد و هم هزینه تمام شده برای آنها خیلی مطلوب است. الان تقاضای خوبی برای بازسازی بعضی کارخانهها یا احداث کارخانهها برای طراحی ماشین آلات وجود دارد و پتانسیلهایی که در کشور وجود دارد واقعاً جای توسعه خوبی به این کار در آفریقا میدهد. به همین ترتیب برای بعضی حوزههایی که در آفریقا وجود دارد امکان سرمایهگذاری در کنار انتقال دانش و تکنولوژی هم وجود دارد. مثلاً در حوزه اکتشاف و استخراج معادن که این میتواند برای ما هم به عنوان یک پتانسیل برای تامین منابع طبیعی مان در حوزههایی که خودمان کمتر داریم و از آنجا بتوانیم استفاده کنیم. شهرکهای صنعتی یک مقدار همکاریهای سطح بالاتری است یعنی پیشرفتهتر است. باید اول این همکاریهای تجاری، سرمایهگذاریهای مشترک، انتقال دانش، همکاری در زمینههای آموزشی شکل بگیرد و کم کم میتواند منجر به مرحله پیشرفتهتری باشد که ما بتوانیم در قالب شهرکهای صنعتی مشترک با کشورهای آفریقایی قسمتی از کارهای خودمان را دنبال کنیم.
سوال: آقای کانونتوره نکتهای باقی مانده که جنابعالی بخواهید اشاره کنید؟
کانونتوره: بسیار خرسندم و از طرف همکاران و وزرایی که نتوانستند در این برنامه شرکت کنند. میخواهم بگویم آنچه که داریم میبینیم واقعیت موجود است. پتانسیلهای ایران و فرصتها را دیدیم و همچنین ظرفیتهایی را که در آفریقا وجود دارد را معرفی کردیم و تنها چیزی که باقی میماند این است که کار عملی کنیم. آینده بسیار روشن است.
سوال: آقای دهقان صحبت پایانی را بفرمائید.
دهقان: من هم فقط این اشاره را داشته باشم که خیلی خوشحالیم که این اجلاس توانسته چنین ظرفیتی را ایجاد کند که شناخت دو طرف نسبت به همدیگر بیشتر شود و حتماً باید در این مسیر کار بیشتری انجام دهیم. از تولیدکنندگان و صادرکنندگان و تجارمان دعوت میکنم که برای شناخت بیشتر فرصت آفریقا اقدام کنند و به این سمت بیایند.
کانونتوره: در آخر این را هم بگویم، شاید این اطلاعات به درد شما بخورد، در اوگاندا کسانی که علاقمند به سرمایهگذاری در اوگاندا باشند میتوانند از منافع سرشار آن استفاده کنند.